Därför måste vi reformera banksystemet

Denna sajt är skapad i syfte att främja upplysningen och vara med att bidra till att få en mer upplyst och medvetet medveten befolkning. Vi anser att svenska folket är vilseledda sett till hur banksystemet fungerar i grunden, och dess direkta inverkan på ekonomi och politik. Vad vi har kommit fram till är att vi befinner oss i en ekonomisk och politisk brytningspunkt. Man kan kalla det för ett paradigmskifte. Det beror på att vårt banksystem är utdömt att haverera. Vi kommer därför inte få se en omstart av ekonomin, och det har ingenting med Covid-19 att göra, det har endast med det bankfinansiella systemet att göra. Det har att göra med vad pengar är, hur pengar skapas med ett ständigt tillväxtkrav. Vi upplever och genomlider just nu en ekonomisk nedmontering av ett illa grundat banksystem.

2014 publicerade Bank of England en rapport som heter Money creation in the modern economy om att 98% av alla pengar i världen består av räntebelastade skulder. Bank of England Quarterly Bulletin 2014 Q1

I oktober 2019 kom konsultföretaget McKinsey & Co med en studie där man funnit att en majoritet av världens banker inte är stabila eftersom deras avkastning på eget kapital inte står sig i takt med dess kostnadsökningar. Mer än hälften av världens banker är alltså alltför svaga för att överleva en lågkonjunktur, och den pågår för fullt just nu.

”Nästan 35 procent av bankerna globalt är underskala och lider av att verka på ogynnsamma marknader”, liksom att de har bristfälliga affärsmodeller, sade McKinsey då.

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka – med bakgrund på tidningen Dagens Industri – intervjuades i podden Systemskiftet den 29 juni 2021 där Carl Schlyter (mp) var värd. I intervjun förklarar Cervanka att dagens finansiella system är mättat på skuld – skuldmättat.

I samma intervju förklarar Cervenka vidare hur banksystemet fungerar i grunden, hur pengar skapas och vad som ytterst driver ekonomisk tillväxt.

Stefan Ingves, dåvarande svensk riksbankschef, sa i ett uttalande i september år 2022 att ”vi tar aldrig igen detta, det är en evig förlust”.
Stefan Ingves varning: ”Vi tar aldrig igen detta – det är en evig förlust” (omni.se)

Även Anders Borg (M) – tidigare svensk finansministern och prisbelönad 2011 som Europas bästa finansminister – varnar nu för katastrofala scenarier för världsekonomin i sin nya bok “Vart är vi på väg?” som släpptes i början av oktober 2024 på Albert Bonniers förlag. Där uppmärksammar Borg flera orosmoln i den globala ekonomin då han varnar för en ekonomisk kollaps: ”En mycket större och djupare ekonomisk kris än vad vi förmodligen någonsin har upplevt tidigare”.

 

”Det svenska folket är dömt att upptäcka att dess välstånd är offrat på den falska solidaritetens altare”

               Torsten Nothin, tidigare svensk justitieminister, år 1955

Om det är uppenbart för dessa personer och organisationer om var vi är på väg – då kan man undra varför inte en enda politiker har lyft problemet med dagens banksystem, och många kanske samtidigt ställer sig frågan varför de som nu vädrar luft – inte har sagt något tidigare – nu när banksystemet står inför en kollaps? Det är som att det inte längre spelar någon roll – som att alla vet vad som väntar, och att man av den anledningen lika gärna kan informera allmänheten om sakens sanna natur, i ett försök att inte tappa ansiktet. Eller kanske rent av för att skademinimera, för att fortsätta ge förtroende åt systemet. Här kan man bara spekulera om orsakerna till varför man inte upplyst befolkningen tidigare, i ett system som sägs vara demokratiskt. Vår sajt ger också svar på hur det kan finnas hur mycket pengar som helst – men att det aldrig finns pengar över till välfärden – där pengarna gör bäst nytta, trots att Sverige har mycket höga skatter.

För att referera till Stefan Ingves uttalande om evig förlust: evigheten är en väldigt lång tid, sett till ett banksystem som var dömt att gå i graven redan då man skapade systemet. Banksystemet har alltså inte skapats för att bygga starka suveräna stater och förena dem med ett gemensamt penningsystem. Banksystemet har istället som enda funktion, att göra allt färre allt rikare, på allt flera människors bekostnad. Systemet bottnar i ren girighet, alltså.  För vem är vi alla annars skyldiga alla pengar, eftersom allt och alla har skulder: stater har skulder, kommuner har skulder, företag har skulder och privatpersoner har skulder? Det sitter alltså ett fåtal människor och profiterar på världens skuldberg. Det är så ekonomin är skapad och implementerad i samhället. På detta penningsystem har man skapat ett politiskt system.

Vi kommer här förklara varför räntan är grundproblemet till att banksystemet i dess nuvarande form inte längre förmår att överleva, eftersom räntans enda funktion, är att finansiera de underskott som skapas i bankerna till följd av att banker lånar ut pengar de inte har teckning för. Av samma anledning är systemet nu mättat på skuld eftersom systemet kräver kontinuerligt nya lån för att finansiera de ackumulerade räntekostnaderna, som växer sig allt större över tid. Detta blev mer tydligt då vi hade noll procent i ränta, hur bankerna ändå gjorde miljardvinster. Det tordes vara det tydligaste beviset på att ekonomin är mättad på skuld, och ger också svaret på varför vårt samhälle har utvecklats i en given riktning.

Det är viktigt att medborgare får information om hur det bankfinansiella systemet fungerar i grunden – som därmed motiverar till att dagens banksystem är ett mycket instabilt system som tenderar att köras i botten på grund av att man skapar pengar genom att privata affärsbanker beviljar lån – och att vi förr eller senare kommer få ett banksystem som är mättat på skuld. Detta till följd av att den ackumulerade räntekostnaden till slut inte går att finansiera, då man hela tiden behöver bevilja nya lån och därmed skapa mer pengar i samhället.

Vi kommer även förklara det uppenbara demokratiunderskott som dagens banksystem ger upphov till samt förklara att Covid-19 inte har någonting med bankkollapsen att göra – utan att kollapsen beror på den mekaniska grund som systemet bygger på. Det som har styrt värdeökningar på fastigheter med mera, har varit pengaskapande, i takt med att människor lånar mer pengar, vilket får som följd att mer pengar cirkulerar i samhället och får upp priserna. Men det går inte att skapa oändligt med pengar på en ändlig planet (oändligt med tillväxt), och nu står vi där vi står, med ett penningsystem som är kört i botten, och detta behöver folk nu få upp ögonen för, och förstå.

Det är dom privata bankerna som kontrollerar ekonomin genom att dom lånar ut pengar och därigenom skapar pengar. Det innebär i praktiken att privata vinstmaximerade företag styr ekonomin. Göran Persson skrev 1997 en bok vars titel börjar ”Den som är satt i skuld är icke fri”, och hela vår samhällsekonomi bygger alltså på räntebelastade skulder.

Om man tar alla pengar som finns i hela världen och betalar av alla skulder, så finns det ändå skulder kvar. Det finns alltså mer skulder än vad det finns pengar. Skuldsättningen ökar samtidigt som den disponibla mängden pengar minskar, och ingen tror att detta kommer spricka, men det kommer det göra, helt garanterat är det så, och tydligast blir det om man tittar på den enorma värdeökningen på bostäder de senaste åren. Vi har inte sett någon prisökning på tv-apparater eller på konsumtionsvaror över lag.

Det spelar nu ingen roll om man har skulder eller inte, alla kommer drabbas när ekonomin kollapsar, och då spelar det heller ingen roll om man är kommunist, liberalpartist, miljöpartist, moderat eller sosse. Utgången kommer bli densamma, och Sverige kommer bli ett fattigt land.

En bank säljer på oss våra egna skulder som vi får betala ränta på för att använda som betalningsmedel. Sen 1931 har den här formen varit implementerad i vårt samhälle. Bankerna gjorde fram till bara för något år sedan, historiskt stora vinster till rekordlåga räntenivåer. Det måste tala för att samhället är mättat på skuld.

Trots sitt erkännande av vårt ekonomiska system som en patologisk livsform menade John Maynard Keynes att vi måste avhålla oss från att se det kapitalistiska måttet på rikedom för den snedvridna form av värde det egentligen är, eftersom kapitalismen kommer att vara nödvändig i åtminstone ett århundrande till för att kunna ge oss den nivå av ekonomisk rikedom vi behöver. Trots att den kapitalistiska livsformen enligt Keynes själv är en sorts mentalsjukdom, vilken får oss att delta i aktiviteter som är åtminstone halvkriminella och halvpatalogiska, har vi tills vidare inget annat val än att lyda, eftersom endast kapitalismen kan leverera de varor som kommer befria oss.

”I minst hundra år till måste vi inför oss själva och andra låtsas att hemskt ör skönt, och skönt är förfärligt”, skriver Keynes, ”för hemskt är användbart, vilket skönt inte är. Girighet och ocker och försiktighet måste vara våra gudar ännu en liten tid. För endast de kan leda oss från den ekonomiska nödvändighetens tunnel ut i dagsljuset”.

Keynes skrev dessa ord 1930. Vi kommer snart att ha vandrat i den ekonomiska nödvändighetens tunnel i de ytterligare hundra år som Keynes föreställde sig skulle krävas för att befria oss, men kapitalismen kan leda oss ut i dagsljuset. Tvärtom, trots att vår materiella rikedom är större än någonsin, är den även mer ojämnt fördelad någonsin.

Vi ger också förslag på hur en bankreform kan komma att se ut, att ansvaret för penningskapande behöver tillfalla staten – för vem kan bättre ansvara för det allmänna betalningsmedlet (pengar) än just staten själv? Det är även mer demokratiskt i ett politiskt system där man menar att man har demokrati, att man inte lämnar över ansvaret att skapa pengar till några enskilda intressenter som använder sig av vinstmaximeringsstrategier när de är satta att ansvara för funktionen att skapa pengar.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *