Ekonomin är skuldmättad till följd av att pengar är krediter

Den finansiella ekonomin nämner särskilt värdet av finansmarknaderna, inklusive obligationer, skulder, värdepapper och relaterade tillgångar, medan den reala ekonomin är baserad på produktionskapacitet i ekonomin. I själva verket finns det bara en ekonomi – som grundar sig i pengars reella värde och hur pengar av idag skapas. Något som synas i bankernas balansräkningar.

I en rapport (Bank of England Quarterly Bulletin 2014 Q1) som gavs ut år 2014 av Bank of England framgår det att bankerna ”lånar ut sina egna skulder” till följd av att bankerna skapar pengar vid lånetillfället. I rapporten sade man också att endast 3% av alla pengar i välden – är verkliga reella pengar – och att övriga 97% av väldens alla pengar består av skulder (räntebelastade krediter). Det innebär i praktiken: att om man tar alla pengar som finns i hela världen och betalar av alla skulder, så finns det ändå skulder kvar. Det fanns alltså överdrivet mycket mer skulder år 2014 än vad det fanns pengar.

Skuldsättningen har fortsatt öka samtidigt som den disponibla mängden pengar minskar. Det talar för en gigantisk finansiell kollaps. Därför är det garanterat att systemet kommer brista – och tydligast blir det om man tittar på den enorma värdeökningen på bostäder de senaste åren. Vi har inte sett någon prisökning på tv-apparater eller på konsumtionsvaror över lag, utan främst på den marknaden där belåningen (pengaskapandet) är som störst/ högst.

I en studie från oktober 2019 – utfärdad av konsultföretaget McKinsey & Co – har man funnit att en majoritet av världens banker inte är stabila eftersom deras avkastning på eget kapital inte står sig i takt med dess kostnadsökningar. Det innebär att mer än hälften av världens banker är allt för svaga för att överleva en lågkonjunktur.

I studien har man tittat på 1 000 banker i utvecklings- och tillväxtländer och fann då att cirka en tredjedel av bankerna gjort en avkastning på bara 1,6 procent under de senaste tre åren till 2019. Detta jämförs med en avkastning på drygt 17 procent för toppbankerna under samma period.

”Nästan 35 procent av bankerna globalt är underskala och lider av att verka på ogynnsamma marknader, liksom att de har bristfälliga affärsmodeller”, sade McKinsey då i sin rapport.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *